Mijn naam is Elvira Wesseling, ik ben 28 jaar en ik heb een droom! Hieronder beschrijf ik hoe mijn droom ontstaan is.

Van jongs af aan paardenliefhebber
Rond mijn zevende verjaardag kwam ik voor het eerst in aanraking met pony's en paarden bij ons op de camping. Ik wist na die vakantie dat ik op paardrijden wilde!

Jarenlang heb ik een keer per week op een manege ponyles gehad. Ook genoot ik toen al van de buitenritten die gemaakt werden, maar ik wilde meer. 

Na de middelbare school ben ik op het MBO de opleiding SPW gaan volgen. Daarna heb ik verschillende stages gelopen en bij de laatste stageplek, Stichting Philadelphia, werd mij een baan aangeboden. Ik ben nu bijna 10 jaar werkzaam bij Stichting Philadelphia en inmiddels ben ik hier werkzaam als coördinerend begeleider.  Omdat ik nog niet uitgeleerd was heb ik na deze opleiding de studie SPH aan hogeschool INHolland gevolgd en met succes afgerond.Tijdens mijn studie ontmoette ik een vriendin met dezelfde interesse in de paardensport. Het leek ons leuk om weer te gaan paardrijden. Binnen de kortste keren hadden we ons weer aangemeld bij de manage en volgden we lessen. Ik was weer compleet verkocht aan de paarden.. En wilde meer!

 

Paardrijden voor mensen met een beperking
Tijdens het volgen van de opleiding SPH heb ik stage gelopen bij de Hartekampgroep (HKG). Ik werkte met een groep ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking. Op een ochtend liep ik met een bewoner een rondje over het terrein van de HKG. In de verte zag ik dat er paarden bereden werden en ik kon het niet laten om even te gaan kijken. Dat was het moment dat ik voor het eerst in aanraking kwam met het paardrijden voor mensen met een beperking. Ik keek mijn ogen uit en ik vond dit prachtig werk! 

Na een paar gesprekken met stagebegeleiding en mensen van de boerderij van de HKG mocht ik een ochtend in de week meehelpen bij de paarden! Ook was ik vanaf dat moment betrokken als vrijwilliger om te helpen. 

 

Dit is mijn droom!
Na een paar ochtenden wist ik het zeker: dit is wat ik wil! Mijn werk en mijn hobby combineren! Ik wil mij gaan inzetten voor het paardrijden voor mensen met beperking! Het is mijn grote droom om een eigen stichting / stal voor paardrijden voor mensen met een beperking te hebben. 

 

Mijn eerste paard Vienna
Mijn vriendin en ik vonden al snel een sponsor die veel zag in mijn droom! Voor we het wisten waren we trotste eigenaar van Vienna! Een hele mooie lieve merrie van vijf jaar oud. In die tijd was het nog nodig om L1 dressuur met een winstpunt te hebben voor je aan de opleiding voor instructrice mocht beginnen. We zijn dus fanatiek aan de slag gegaan om op het gewenste niveau te komen. Tijdens de lessen leek er lichamelijk iets te zijn met Vienna. Ze liep niet lekker en galopperen kostte haar veel moeite. Het bleek dat er een scheurtje zat in haar SI gewricht en er was medische ondersteuning in de kliniek nodig. Vienna had echter grote angst voor het vervoer in een trailer en na eindeloos oefenen waagden we het erop om haar opnieuw in de trailer te krijgen. Toen ging het mis... Vienna ging steigeren en klapte achterover. Ze had niet genoeg kracht meer in haar lijf om overeind te blijven. Vienna was op slag hersendood. Het was alsof we midden in een horrorfilm beland waren. Binnen korte tijd was de dierenarts aanwezig en werd mij de vraag gesteld of ze Vienna mochten in laten slapen.  Mijn eerste antwoord was; nee natuurlijk niet. En daarna was het: snik, natuurlijk.. Dan heeft ze rust. Het was heel heftig en emotioneel zwaar om m’n eerste eigen paard te verliezen op deze manier. 

Omdat mijn droom nog steeds voortleefde in mijn gedachten was het een extra domper. Ook het tweede paard dat ik kreeg bleek niet geschikt om mijn droom te vervullen. Hoe kan ik nu ooit aan de opleiding voor instructrice beginnen? Al snel waren we aan het kijken naar nieuwe paarden.

 

Mijn derde paard Up
Driemaal is scheepsrecht. Zo’n zes jaar geleden kregen we het paard met de naam Upington, oftewel Up! Dit is een lieve, ervaren KWPN ruin van dertien jaar! Met Up kan ik buitenrijden, springen en dressuur rijden! We mogen nu samen M2 dressuur starten! Ik heb 3 modules van de hippische vooropleiding afgerond en in september 2014 heb ik mijn diploma behaald als instructrice voor paardrijden gehandicapten (ORUN-IPG)

 

En daarna ging het bergopwaarts
Na mijn traumatische trailerervaringen heb ik eindeloos vaak geoefend met Up en het trailerladen. Eindelijk had ik voldoende zelfvertrouwen. Ik reed naar Friesland om les te gaan volgen bij Lammert Haanstra. Lammert is in de paardenwereld erg bekend en hij is een ervaren dressuur- en meninstructeur, ook staat hij bekend als longeerspecialist. Hij heeft mij erg gemotiveerd om mijzelf verder te ontwikkelen met mijn paard Up.  Via Lammert in aanraking gekomen met Ruiterfitness. Deze methode heeft als doel het paard en zijn ruiter gelijkwaardige atleten te laten worden. Ik vind het geweldig en leer er erg veel van. 

 

Stichting Vienna opgericht
Begin 2013 kwam ik in aanraking met een aantal personen die mij geholpen hebben om mijn droom werkelijkheid te laten worden. In de zomer van 2013 is stichting Vienna opgericht en ik ben verantwoordelijk als secretaris van de stichting. Ik ben hier enorm trots op en ik hoop heel veel mensen met een beperking te kunnen laten genieten door middel van mijn dienstverlening met de paarden.